Time4D klokken in de leslokalen op het Dr.-Knippenbergcollege, Helmond

Het Dr.-Knippenbergcollege, Nachtegaallaan 40 te Helmond heeft recent haar derde verdieping volledig verbouwd tot een beta-afdeling. De leslokalen van de beta-vakken zijn moderne lokalen rondom de Techasiumruimtes. De 8 leslokalen, de collegezaal en de Technasiumruimtes zijn allemaal voorzien van een klok van Time4D. Ook alle lokalen van het Henricusgebouw (waar vooral het vmbo-t lessen volgt) zijn voorzien van de structuurklokken. De nieuwste opdracht is het Talenpaviljoen. Begin 2013 worden de lokalen waar Engels, Duits en Spaans wordt gegeven, voorzien van de structuurklokken. Inmiddels hangen de klokken ook op 2 andere middelbare scholen, namelijk het Carolus Borromeus College Helmond en het Augustinianum te Eindhoven.

In nauw overleg met de docenten en de schoolleiding is gekozen voor de volgende uitvoering:

- Elk lesuur van 50 minuten werkt de klok
- In pauzes, na 16.00 uur en in de weekends werkt de klok niet
- Batterij aanwezig voor het geheugen zodat interne klok doorloopt als spanning wegvalt
- 10 led-lampen waarvan 9 groene
- De laatste led-lamp is oranje en wordt daarna rood
- Elke groene led-lamp brandt 5 minuten
- De oranje led-lamp brandt 4 minuten en de rode led-lamp brandt 1 minuut
- Verticaal opgehangen, meestal naast het schoolbord
- Afmetingen: 65 x 6 x 4 cm
- Hardplastic omhulsel met aluminiumdoppen
- Opaal-plexiglas om led-licht teverdelen
- Hand-held resetdevice aanwezig om zomer- en wintertijd in te stellen

Het foto-album bevat een aantal foto’s van de klok, werkend in de les.

Leerlingen en docenten zijn enthousiast over de klokken. De lessen verlopen gestructureerder omdat zowel de docent als de leerling weet hoe lang de les nog duurt. Als de laatste 5 minuten zijn aangebroken, kan de les worden afgerond. Als de rode lamp brandt, duurt de les nog 1 minuut en kan het huiswerk worden opgegeven. Bij practica wordt gestart met opruimen als de oranje lamp gaat branden en er dus nog 5 minuten resteren.

Inmiddels zijn ook enkele niet-betadocenten enthousiast geraakt en hebben zij een Time4D klok in bruikleen. Op dit moment gaat het om het muziekpaviljoen, computerlokaal en de docentenwerkruimte.